Oldal kiválasztása

Ha tudományosan akarnánk megfogalmazni, a szervezetünk válasza a megterhelésre, igénybevételre.

Gyakorlati példaként: Képzelj el egy olyan embert, akit nem szeretsz, akitől félsz, akit egyáltalán nem kedvelsz.

Nagyjából ez a stressz. Az interneten találhatunk különböző táblázatokat, a stressz nagyságára vonatkozóan. Amit érdemes ezekről tudni, ha rövid időn belül kapjuk ezeket, akkor összeadódnak. Mik is ezek, közeli családtag halála, válás, de a házasságot is ide sorolják. Lehet gyermekszületés, de vita a munkahelyen a főnökkel, kollégákkal is. Év végére jelenthet akár óriási stresszt a karácsonyi ünnep is. Amikor a gyermekink elköltöznek, az is lehet stressz, ennek neve is “üres fészek szindróma+. Tehát nagyon sokféle stresszünk lehet.

Mit is érezhetünk ilyenkor:

– Majd fel robbanok, megfájdul a fejem, hasi görcsök, gyomor görcsök, megfulladok, mintha rá ülnének a mellkasomra, gombóc érzés a torokban, lábremegés, hogy mintha kimenne alólunk a lábunk, le kell ülnünk. Mindenkinél más, de akár más szituációkban még másként is érezhetjük magunkat.

A stressz hatásait megkülönböztetjük, hogy rövid ideig tart, vagy hosszú időn keresztül áll fenn.

Rövid távú stressz hatások után, emelkedhet a vérnyomásunk, ez visszaáll, ha hosszú távon, tartós stressznek vagyunk kitéve, akkor állandósulhat a magas vérnyomás. A sok adrenalin termelés miatt a mellékvese kimerülhet. Egyre magasabb lehet a vércukorszint, az immunrendszer működése fokozódik, majd elgyengül.

Ha tartósan ér bennünket a stressz, akkor a szívműködésünk felgyorsul. Szaporábban vesszük a levegőt. Itt a légzőgyakorlatoknak, mély légzésnek nagyon szerep jut a szívünk egészségének megőrzése miatt. A szívről tudjuk, hogy két dobbanás között pihen. Ezért jótékony hatású a légzőgyakorlat, meditáció, lelassulunk, így tud a szívünk pihenni.

Ha nem teszünk semmit, nem relaxálunk, nem sportolunk, nem tudunk kilépni a tartósan stressz okozó helyzetből, akkor azt vehetjük észre magunkon, hogy folyton idegesek, ingerlékenyek, mérgesek vagyunk. Akár már egy szóra is ugrunk.

A tartós feszültség miatt előfordulhatnak izomfeszülések, melyek fejfájást, hátfájást okozhatnak. A stressz miatt megnő a balesetveszély is. Romolhat a “mélység érzékelés” , ez azt jelenti, hogy leejtünk tárgyakat, az asztal szélére tesszük, és leesik, vagy a pohár, vagy a törlő, törülköző stb kerül a földre.

A túlzott stressz miatt kialakulhat alvászavar, ami még nehezebb helyzetbe hozhat bennünket. Az állandó fáradtság miatt romlik a figyelmünk, a koncentrációs készségünk. Feledékenyek is lehetünk, romlik a memóriánk.

Előfordulhat, hogy valaki egyre szomorúbb, kiégési tünetek jelentkeznek. A segítő foglalkozásúaknál nagyon jó ha már az elején felismerjük, hogy időben kérjünk segítséget. Ha örülünk annak, hogy a kliensünk lemondja a kezelést, akkor vegyünk ki pár nap szabadságot, cseréljünk kezelést kollégával. Nagyon jó lehet a konzultáció csoportokban, vagy a személyes találkozókon részt venni. A szuper-vízió alkalmával megbeszélhetőek a nehéz esetek, melyek érzelmileg mélyen megérintik a segítő foglalkozású szakembereket.

Amikor környezetünkben azt tapasztaljuk, hogy szeretteinknél, kollégáinknál az alábbiak jelentkeznek, próbáljunk segíteni:

— falási rohamok, vagy étvágytalanság, az evési zavarok mennyire jelentkeznek, ez már egy tünet

– a dühkitörések már jelzik, hogy nincs kontroll

– az állandó sírás, mely akár sírási rohamok is lehetnek, szintén jele annak, hogy szükségünk van pihenésre, támogatásra, stresszoldásra

– A koncentráció, figyelemhiány miatt csökken a teljesítményünk is

Aki már idáig elolvasta a cikket felmerül a kérdés, mégis mit tegyek ez ellen?

A megküzdési stratégiánkat gyermekkorunkból, otthonról, iskolából hozzuk magunkkal.

Célszerű tudatosan élnünk, az önismeret segíthet, hogy milyen megküzdési stratégiákat dolgozhatunk ki. Kereshetünk a Facebookon támogató csoportot, ahol ugyanezek a problémák merülnek fel, ki hogyan küzdött meg vele. Ezek pénzbe nem kerülnek.

Amit tehetünk, hogy igyekezzünk kilépni a TANULT TEHETETLENSÉGBŐL!!!!!!  Próbáljunk keresni magunkban valami pozitív erőt, ami segíthet. Gondolhatunk arra, mit tettünk, amikor megdicsértek bennünket. Ezek nagyon jó relaxációs gyakorlatok lehetnek. Mikor voltunk boldogok, mikor örültünk, ezek a belső erőforrásaink lehetnek a nehéz napjainkban. Ami sokat segíthet, hogy ismerjük el az apró sikereinket. Tudjuk hálásak lenni, akármilyen pici jó történik velünk. Ha hálát érzünk, akkor nem ítélkezünk önmagunkon, és nem megyünk bele a de miért éppen én, de miért velem lehúzó energiákba. Próbáljunk minél több apró örömöt beengedni az életünkbe.

A tudatossággal, tervezéssel meg tudjuk változtatni az életszemléletünket, kapcsolatainkat.

Ha egyedül nem boldogulunk, nem tudunk kilépni a stresszből, nagyon jó hatású lehet a magzati korból jövő stresszek oldása, a Diapozitív Metódus, hatékony lehet a Theta Healing konzultáció, nagyon jó eredményekről szólnak az Access Bars kezelésről szóló kutatások. Ahol depressziós emberek kezelésében értek el több, mint 80 százalékos eredményt.

A pszichológusi, pszichiátriai kezelések igénybevételét is érdemes megfontolni, ha a stresszoldó kezelések nem hatnak.