Oldal kiválasztása

Reumás vagyok, mondják sokan önmagukat diagnosztizálva. Valóban?

Míg gyermekkorunkban csak az idősebb korosztály, a nyugdíjasok között fordult elő gyakrabban, addig ma már a fiatalok is szenvednek ezektől a panaszoktól.

Milyen tünetek esetén gondolhatunk reumára, melyek a reumatikus panaszok gyakori tünetei?

  • izomfájdalom,

  • piros, duzzadt, fájdalmas ízületek,

  • merev térd,

  • hátfájás

A reumatológus orvoshoz célszerű fordulni, ha arra gyanakszunk, hogy reumánk van. Diagnózist csak orvos állíthat fel, ezekhez szükségesek az orvosi vizsgálatok, laborleletek stb. Az orvosi kezelést, orvosi javaslatot be kell tartani. Ez lehet gyógyszeres kezelés, vagy fizikóterápia is, attól függően, hogy ízületi, vagy kötőszöveti megbetegedésről van szó.

Gyulladásos reumatológiai betegségek:

  • Bechterev kór (spondylitis ankylopoetica)

  • reumás láz,

  • lupus erythematodes

  • krónikus sokízületi gyulladás:

  •                    krónikus polyarthritis,
  •                    rheumatoid arthritis

degeneratív reumatológiai betegségek, lágyrész rheumatizmus, köszvény.

Hogyan kerülhetünk szakorvoshoz? Az első lépés a háziorvos felkeresése, aki beutalót ad a reumatológiára, vagy az ortopédiára. Vagy a magánrendeléseket is sokan felkeresik, ha nem múló izom és ízületi fájdalmaik vannak.

A reuma kezelése szakorvosi feladat, fontos a helyes diagnózis!

Az első a legfontosabb a fájdalmak csillapítása, hogy a mozgás ne járjon óriási fájdalommal. Ha nem mozgunk eleget, akkor elkezdődhet az állapotunk romlása.

Amikor már erős a fájdalom, akkor a reumatológus felírhat gyógymasszázs, gyógytorna terápiát.

Jót tehet a beutalás gyógyfürdőbe is, ahol félévente jár 15-15 kezelés, amit a reumatológus felír. Ezek díjmentesen, vagy kedvezményesen vehetőek igénybe a gyógyfürdőkben.

A masszázs jótékony hatású, csillapíthatja a fájdalmat. Javasolt egész testre kérni a masszázst, nem csak azokra a helyekre, ahol fájdalmas. Így csökkenthetőek az izomfeszülések, és javul a mozgásterjedelme. Könnyebb a mozgás, javulhat a testtartás, oldódik az izom merevség.

Rendkívül fontos a napi rendszeres mozgás. Sokan abba hibába esnek, hogy eljárnak a reumatológus által felírt gyógytornára, és az adott számú gyógytorna után, otthon többet nem folytatják a megtanult torna, mozgásgyakorlatot. Enélkül visszatérhetnek a fájdalmak. fontos a napi rendszeres mozgás. Ha valaki nem szeret tornázni, akkor lehet eljárni sétálni, akár táncolni is, ha úgy érezzük, jót tesz ízületeinknek. Lehet a mozgás valamilyen sport, ami nem okoz túlterhelést, fájdalmat, és örömet okoz nekünk.

Reumatikus betegeknél a sertés hús evése, a bab, gomba, spenót, kakaó fogyasztása ronthat az állapotukon. Javasolt, hogy figyeljünk oda az étkezésünkre, és akár naplót is vezethetünk, hogy rájöjjünk, hogy mely ételek fogyasztása után erősödnek a fájdalmak.