Oldal kiválasztása

Itt most nem az óvodás, iskolás civódást értsük. Hanem, amikor a felnőtt emberek nem tudnak együttműködni a munkahelyükön, vagy családjukkal.

Milyen jelentései is vannak az ellenkezésnek:

szembeszegül, ellenáll, nyakaskodik, ellenszegül, lázad, szembeszáll, makacskodik, dacol

Nagyon gyakran tapasztalhatjuk, hogy felnőtt emberek nem tudják elfogadni a másik felnőtt ember véleményét, tapasztalatát. Vannak, akik mindig, mindenben ellenkeznek, csak úgy szórakozásból.  A felnőttek jellemzője, hogy el tudják fogadni a másik ember véleményét, akkor is, ha nem értenek azzal egyet.

Mit tehetünk olyan esetben, ha idegen, vagy családtag, akár társ, ellenkezik a gondolatunkkal, véleményünkkel, észlelésünkkel, sőt még az érzéseinkkel is?

Ne hagyjuk elfajulni a vitát, határozottan, tekintélyt parancsolóan mondjuk: Hagyd abba! Nyújtsuk ki karunkat, mintha állj parancsolnánk a kezünkkel. Figyelj, rám, hagyd abba! Soha ne magyarázzuk, miért csináljuk, mit gondolunk. Addig ismételjük, amíg abba nem hagyja.

Ha gyakran van ilyen helyzet, kérem gyakoroljon a tükör előtt, az alábbiakat ismételve: “Jogom van a saját gondolataimhoz, és meglátásomhoz.

Előfordulhat olyan eset is, amikor Ön mond valamit, és partnere ellenkezik. Majd, mikor Ön megismétli, hogy jól értette-e az ellenkezést, akkor a partnere a saját véleményével is ellenkezik. Azonnal fejezzük be a beszélgetést! Itt már nem a megértésen van a hangsúly, hanem azon, hogy a beszélgető partner mindenben cáfolni akarja Önt! Ne akarja megérteni azt a bántalmazót, aki mindig ellenkezik, mert Önre olyan hatással lesz, amitől frusztrálttá, és zavarttá válik.

Nem éri meg! Önnek joga van a saját nézeteihez, nézőpontjához, érzéseihez, saját véleményéhez! Talán még segíthet a “Szóval így gondolod”? megjegyzés, ez már arra hívhatja fel a bántalmazó figyelmét, hogy vállalja azt, amit mondott. A lényeg, hogy ha valaki cáfol, ellenkezik mindenben, hagyjuk ott, nincs értelme vitatkozni vele.

Menjünk kikapcsolódni, sétálni, fagyizni, kirakatot nézegetni. Lényeges, hogy foglaljuk le magunkat, és ne foglalkozzunk azzal, amit mond, de semmiképpen ne vádoljuk magunkat, ha nem értjük. Ezt a viselkedést nem is lehet megérteni. Aki megpróbálja, lelkileg megsérülhet.

Akit érdekel, hogy milyen hatásai lehetnek a szóbeli bántalmazásoknak, hogyan védekezhet ezek ellen, a Verbális önvédelem című könyv olvasását ajánljuk. Párkapcsolati problémák esetén, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindig mi vagyunk a hibások, ha nem tudjuk kitalálni a másik gondolatát. Sokat segíthet az önbizalom visszaállításában a Mi jár a bántalmazó fejében című könyv, és a Szavakkal verve című könyv elolvasása is.