Oldal kiválasztása

Hogyan kerüld el, hogy egy “önjelölt” természetgyógyász átvágjon?

Egy tanulságos dolgot szeretnék megosztani Egyre több természetgyógyász kollégánk mondja, mire hozzájuk eljutnak a betegek, már évek óta több helyen voltak. Nem enyhült, nem javult a fájdalom, sőt még a csodaszerektől lefogytak, vagy allergiások lettek ezekre. Rengeteg pénzt elköltöttek ,különböző csodadoktoroknál, több százezer forintért vásároltak csodabogyókat.

Mire eljut valaki olyan természetgyógyászhoz, aki szerepel a közhiteles természetgyógyász nyilvántartásban, már rengeteg pénze elmegy. Az évek óta tartó fájdalmak megnehezítik a mozgást, az életvitelt. Honnan tudhatod, hogy természetgyógyásznál jársz valóban? A közhiteles nyilvántartást az ÁEEK honlapján nézheted meg: https://kereso.enkk.hu/ . Az Alap és működési keresőbe beírod a természetgyógyász nevét. Ha nincs a keresésnek megfelelő személy, akkor nincs természetgyógyász végzettsége! 2 percet megér az egészséged, hogy ellenőrizd, hogy képzett szakembert válassz, a csodadoktor helyett?

A fogyasztóvédelem rendszeresen ellenőrzi a csodát ígérő termékeket ………..” fenti jellemzőkkel bíró, „csodát ígérő termékek” visszaszorítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közös, hatósági együttműködést kezdeményezett, melybe a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) vonták be. Az együttműködés keretében több mint 60 ezer doboz étrend-kiegészítőt, többek között potencianövelőt, porcerősítőt, hajhullás elleni és zsírégető szert vont ki a forgalomból a Nébih, megközelítőleg 668 millió forint értékben. (forrás: http://fogyasztovedelem.kormany..hu)

Nemcsak a csodakütyü, csodabogyó hirdetések azok, akik nem a betegek érdekeit nézik. A szolgáltatók között is rengetegen hirdetik magukat gyógymasszőrnek, csontkovácsnak, a megfelelő végzettség nélkül. A valóságban közérzetjavító tevékenységet végeznek. A vállalkozók nyilvántartásában nagyon egyszerűen ellenőrizhető a TEÁOR szám, amire kiadták a vállalkozói engedélyt. Sokan meglepődnek, amikor kiderül az önjelölt  természetgyógyászról, hogy a vállalkozói engedélyben sem természetgyógyászat, sem közérzetjavítás nem szerepel, még csak a frissítő masszázs sem, csak kereskedelmi tevékenység. Ilyen esetekben csak a megtévesztésről, és a pénzszerzésről beszélhetünk, egészségjavításról, természetgyógyászatról nem. Gyakorlatilag, amikor természetgyógyász előadásra kapunk meghívót, ellenőrizzük, hogy a természetgyógyász szerepel-e a közhiteles nyilvántartásban. Ha nem szerepel még az alapnyilvántartásban sem, akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy csak önjelölt természetgyógyász. A legtöbbször termékbemutató van a háttérben.

A hozzánk forduló betegek elmesélték, hogy meghívták Őket egészségnapokra, nagyon meggyőző előadásokat tartottak. Állapotfelméréseket végeztek. Magukat egészségügyi szakdolgozónak, és természetgyógyásznak nevezték. Nagyon egyszerű ennek az ellenőrzése. Javasolom, kérjék el az Egészségügyi szakdolgozói kártyát. ezt a kártyát a MESZK Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara adja ki. Akinek nincs ilyen kártyája, azt jelenti, hogy nem végezhet egészségügyi tevékenységet.

Mit jelent az, hogy “közhiteles” nyilvántartás? Minden egészségügyi végzettségű szakember ill. természetgyógyászat szakvizsga után, minden sikeres vizsgázó bekerül,  az ALAP nyilvántartásba.

Állami Egészségügyi Ellátó Központ alap-és működési keresője

A keresőben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által nyilvántartott egészségügyi szakképesítést szerzett személyek – jogszabály által meghatározott, bárki számára hozzáférhető – adatai ismerhetőek meg. Alapnyilvántartási számmal minden vizsgázó rendelkezik. A vizsga dátuma is szerepel ebben a nyilvántartásban. A Működési nyilvántartási szám azoknál van, akik természetgyógyászként dolgoznak. Ebben az esetben láthatjuk, hogy 5 évig érvényes a Működési igazolvány. Az érvényesség, lejárat dátuma is ellenőrizhető. Ennek a kártyának a színe kék. Aki természetgyógyászként dolgozik annak van. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy természetgyógyásznál járunk, akkor kérjük el.

Ha  természetgyógyász rendelőbe megyünk, az ÁNTSZ engedély, és a betegjogi képviselő elérhetősége, a felelősségbiztosítás megléte a betegek részéről ellenőrizhető kell legyen. Ha nincs, akkor csak közérzet javítási tevékenységet végezhető. Az Aranybambusz természetgyógyász rendelő ÁNTSZ engedélye az impresszumban olvasható. A rendelőben megtekinthető az eredeti engedély is.

Gyakran előfordul, hogy a hívogató marketing szöveg, csoda ígéretek, betegek visszajelzése elkápráztat bennünket. A weboldalnak nincs impresszuma, sőt a kezelő, vagy természetgyógyász neve sincs kiírva.Ekkor már megfontolás tárgya, hogy aki nem adja a nevét a vállalkozásához, mennyire hiteres szakember?

Amikor elkérik az adatainkat, érdemes átolvasni a GDPR kötelező adatvédelmi tájékoztatót, hogy mire akarják felhasználni az adatainkat?

Sokan csak egy csomó kidobott pénz után jönnek rá, hogy nem használt a csodabogyó, vagy még rosszabb állapotba kerültek ezektől. Van rengeteg gyógynövény, étrend kiegészítő, táplálékkiegészítő. Ezek fogyasztását fitoterapeuta végzettségű szakemberrel beszéljük meg inkább, saját érdekünkben.

Rengetegen masszíroznak, nagyon jó szakemberek. A saját felelősségünk, hogy kit választunk. A legfontosabb, hogy izomlazítás, kellemes ellazulás a cél-e. Erre az összes masszázs jó, szinte bármelyiket ajánljuk.

Betegség esetén a gyógymasszőr, vagy az alternatív mozgás és masszázsterapeuta végzettségű masszőröket ajánlom. Ők magasabb szinten tanulták az anatómia, élettant, és kórtant, ebből vizsgázniuk is kell. 5 évente kötelező 150 kreditpontot elérni, melyek során a tevékenységükhöz szükséges egészségügyi ismeretek is szerepelnek a továbbképzéseken.

Tanulságos esetként megemlítem, hogy hát és derékfájással fordult hozzám az egyik beteg. Kiderült, évek óta erősödtek a fájdalmai. mire hozzám került. Elmondta, hogy Budapestig is elment, mert azt remélte, hogy helyre tudják hozni. Akikhez eljárt, több 10.000.- Ft-ért masszírozták, és sajnos nem volt egészségügyi végzettségük. Ha hamarabb tudta volna, hogy van egy alapnyilvántartás, mi közhiteles, és megnézi a jó marketinggel, szép weboldallal rendelkező személyt, nem költött volna el súlyos százezreket.

A masszőr nem csodaguru, ahhoz hogy egy betegség, vagy merev izmok, fájdalmak enyhüljenek, vagy megszűnjenek, a legtöbbször a kiváltó okot kell megtalálni. Képzett természetgyógyász már az arcról, testtartásról, a test szimmetriájából már nagyjából meg tudja állapítani, a kiváltó okot. A mozgás és masszázsterapeuta egyszerű mozdulatok betanításával, az otthon is végezhető torna gyakorlatok megtanításával lerövidítheti a kezelési időt. Természetesen ehhez a beteg gyógyulni akarása, és az otthoni torna végzése is szükséges.

Többször előfordul, hogy ha néhány masszázs után nem enyhülnek, vagy nem szűnnek a panaszok, akkor orvosi kivizsgálásra van szükség. Egy vállfájásnak nemcsak izom letapadás lehet az oka, hanem szív és vérkeringési betegség, akár egy tüdőgyulladást is jelezhet. Ha az egészségügyi végzettséggel rendelkező masszőr olyan elváltozást lát, amely kizárja a masszázs lehetőségét, akkor a beteget orvoshoz küldi. Fontos tudni, hogy a természetgyógyász nem állíthat fel diagnózist, ez az orvos dolga.

Természetgyógyász kezelése, az orvosi kezelés mellett csak kiegészítő terápia lehet. Betegségek esetén az orvos felügyelete, a kezelés figyelemmel kísérése szükséges.

Amikor a már “Voltam természetgyógyásznál” vagy többnél is, akkor ha az enkk..hu oldalán a nyilvántartásban nem szereplő személynél volt valaki, akkor jó tudni, hogy csak önjelölt a természetgyógyász, és nem képszett szakember.

Ha szeretnéd megtudni, mik a hivatalos államilag elismert természetgyógyászati megnevezések, akkor a 11/1997. (V.28.) NM rendelet, természetgyógyász törvényt érdemes megnézni, elolvasni.

A történet tanulsága az, hogy fontos tudni, kihez, és milyen céllal megyünk?

A közérzetjavítás csodálatos, felfrissülve, felüdülve léphetünk ki egy félórás, egy órás masszázs után. Vagy ha arra van szükségünk, relaxálhatunk, ellazulhatunk.

Ha betegek vagyunk, akkor válogassuk meg kihez megyünk, és szánjuk rá azt a néhány percet, amíg utána nézünk, hogy ha a hirdetésben természetgyógyászat szerepel, és a természetgyógyász nevét beírva, a közhiteles nyilvántartásban azt kapjuk, hogy “Nincs a keresésnek megfelelő személy.” akkor jó ha tudjuk, hogy csak önjelölt természetgyógyászhoz van szerencsénk.

Ebben az esetben csak közérzetjavítást kapunk. Ez is lehet jó, és hasznos, attól, hogy a jelenlegi törvények még nem vették be a természetgyógyász tevékenységbe. Valószínű, hogy több beteg visszajelzésre és kutatásra van szükség. Akkor gyanakodjunk átvágásra, ha többszázezer forintért akarnak eladni nekünk csodakütyüket, vagy csodabogyókat. Nézzük meg ezeknek az OÉTI engedélyét, az OGYÉI weboldalán megtalálhatjuk az étrendkiegészítőkre, és táplálékkiegészítőkre vonatkozó jogszabályokat, ezek forgalmazásának feltételeit, leírását. Aki tájékozott, és felkészült, már nem tudják átvágni az önjelölt természetgyógyászok.