Oldal kiválasztása

Egészséges emberek bármilyen életmódot, diétát, sportot kipróbálhatnak. Az interneten számtalan weboldal hirdeti az életmódjavító, életviteli szolgáltatásokat. Néha hajmeresztő tanácsokat adhatnak az impresszum nélküli oldalak. Nincs személy mögötte. Nem tudni, hogy ki adja a tanácsokat.

Fontos tudnivaló: Ha beteg embereknek ad valaki tanácsot, beteg emberek kezelését vállalja, ahhoz szükséges, hogy tagja legyen az egészségügyi szakdolgozói kamarának. Itt már értelemszerű, hogy legyen egészségügyi végzettsége is. Mégis rengeteg egészségügyi, vagy életmódtanácsadóról derül ki, hogy nem szerepelnek az egészségügyi szakdolgozói  nyilvántartásban.

2 perc alatt utána nézhetsz a név alapján.

Minden egészségügyi szakdolgozó bekerül a vizsgája után egy alapnyilvántartásba. Ez a nyilvántartás publikus, és mindenki számára elérhető. Néhány kattintás, és mindent tudsz kinek van egészségügyi szakmai vizsgája, és kinek nincs. Még a szakmai továbbképzéseken szerzett kreditpontok is nyilvánosak, bárki számára elérhető. A működési engedélyt 5 évre adják. 5 év alatt 150 kreditpontot kell elérni, hogy újabb 5 évre kiadják a működési igazolványt.

Amikor azt olvasod, hogy  “Nincs a keresésnek megfelelő személy! ” Ebben az esetben semmiféle egészségügyi végzettsége nincs az önjelölt életmód tanácsadónak!

Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy ha nincs működési nyilvántartási száma, (erre adják ki az ÁNTSZ engedélyt) nem jogosult beteg emberek kezelésére!  ( www.enkk.hu )

Beteg emberek esetében akár életveszélyes tanácsokat is adhat. Aki beteg embereket akar kezelni, akkor nagyon komoly szakmai vizsgákat kell letenni. A természetgyógyászok esetében 3 vizsga letétele szükséges.

Egészségügyi vizsga, természetgyógyász vizsga, és 10 féle szakmai vizsga között lehet válogatni, melyik az a terület, amelyik közel áll a leendő természetgyógyász szívéhez. Itt megjegyezzük, hogy ezen vizsgák letétele nagyon sok tanulás után történik, és az anyagi vonzatuk is komoly.  A vizsgák utáni rendelő kialakítás, magán praxisban történő vállalkozás is komoly anyagi terheket ró a leendő természetgyógyászra.

Ezzel szemben az önjelölt életmód tanácsadók semmiféle egészségügyi  végzettséggel nem rendelkeznek, általában a weboldalukon nem szerepel név, sem telephely. Nem ellenőrizhető

A legtöbben valamilyen terméket, élelmiszerként regisztrált táplálékkiegészítőt hirdetnek gyógyhatású készítményként. Aki bővebben szeretne ezekről tudni az OGYÉI az Országos gyógyszerészeti intézet honlapján tájékozódhat. https://www.ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitok/   Magyarországon az étrend-kiegészítők élelmiszer kategóriába tartoznak. Sem gyógy-, sem mellékhatása nem lehet a dózisnak.

A bioboltokban, gyógynövényboltokban töredékáron meg lehet venni a készítményeket. A pénztárcájáról mindenki maga dönthet. Megéri-e egy 1000-2000.- Ft-os gyógynövényboltban kapható termék ára helyett 10000.- Ft-al többet fizetni? Valóban jobb, többet ér? Előfordulhat. Lehet magasabb hatóanyag benne stb. Jó ha vesszük a fáradtságot, és utána nézünk, tájékozódunk vásárlás előtt, mégiscsak az egészségünkről van szó.

Jogszabályi háttér:

A magyar jogszabályok érdekesek ebben a témában. Előírják, hogy ki lehet életmódtanácsadó. Erről jogszabály van, több, mint 20 éve.

“Az ÉLETMÓDTANÁCSADÓ  szakmai vizsgára jelentkezés feltételei

  • – felsőoktatási intézményben megszerzett oklevél az alábbi szakterületen: egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai, szociális, népművelői, teológiai, agrártudományi

  •  Igazolt szakmai gyakorlat
  • – 2 hét orvos-természetgyógyászati rendelőben,
  • – 1 hét alternatív mozgás- és masszázsterapeuta mellett,

  • – 4 hét életmódtábor-asszisztálás képzett életmód-tanácsadó mellett,
  • – 2 hét életmód-tanácsadó rendelőben és életmód klubban.
  • Megélt gyökeres életmódváltás legalább egyéves saját élményű tapasztalatról esettanulmány készítése, bemutatása.
  • Betöltött 28. év

A fenti felsorolásból kitűnik, hogy ahhoz, hogy valaki életmódtanácsadó legyen felsőfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezni az életmódtanácsadó szakmai vizsgákon felül.

Amikor az életmód tanácsadó nem szerepel a nyilvántartásban www.enkk.hu alap és működési keresőjében, akkor nem jogosult beteg embereknek való életmódtanácsadásra.

A sorsáról mindenki maga dönt, azért a jogszabályok ismerete fontos lehet. Érdekes a jogalkotó szemlélete, hogy a több éve természetgyógyászként dolgozók nem vizsgázhatnak életmódtanácsadásból, ha nincs felsőfokú végzettségük. Pedig a szakami protokollok szerint adhatnak a saját területükre vonatkozó tanácsokat. Azokat sem tartja alkalmasnak a jogalkotó életmódtanácsadásra, akik természetgyógyász végzettségük előtt más területen diplomáztak. Ezt ki lehetne küszöbölni azzal, hogy felnőttképzés keretében a diplomások vagy természetgyógyászok  részére felsőfokú képzést indítanak életmódtanácsadási, mentálhigiénikus, pszichológus képzéssel kombinálva. Egy több, mint 20 évvel ezelőtti jogszabályról van szó, azóta nagyon sokat változott az orvostudomány, a természetgyógyászat. Reméljük, hogy az egészségügy, és a betegségügy jó irányba fog változni. A lehető legjobb úton, módon.

Egymásnak ellentmond a jogszabály, például  a mozgás és masszázsterapeuta nem lehet életmódtanácsadó ,felsőfokú végzettség nélkül ,addig olvashatjuk a jogszabályban, hogy életmódtanácsadónak ismernie kell a többi természetgyógyászati ágat, mert enélkül nem adhat tanácsokat.

A jogszabály szövege a következő:

“A munkaterület rövid jellemző leírása:

Az életmód-tanácsadó élmény centrikus módszeregyüttes alkalmazásával segít a klienseinek életmódjuk átalakításában – a civilizációs betegségek, testi-lelki ártalmak csökkentése vagy kiküszöbölése, egészségük megőrzése vagy helyreállítása érdekében.

Az életmódot átalakítani tudó valamennyi természetgyógyászati ágban (távol keleti mozgásoktatás, egészséges táplálkozás, rendterápia, természetes masszázsoktatás, gyógynövényismeret, hidroterápia, helyes légzéstechnikák) jártassággal rendelkezik, ismeri a mentálhigiéné alapelveit és mindezeket együttesen alkalmazza a beteg vagy a kliens életmódjának átalakítása érdekében.

Az életmód-tanácsadó a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltése terén primer prevenciós feladatokat (művelődési központok, magánvállalkozások, utazási irodák) lát el, míg az egészségügyben specializálódik a betegellátás és -gondozás során hiányterületet képező egészségnevelési feladatok hatékony ellátására. A családorvos, kórházi orvos, gondozóintézeti szakorvos betegeket küld az életmód-tanácsadóhoz, hogy annak életmódi nevelésével a szokványos gyógyszeres terápiát kiegészítse.”

Érdemes elolvasni a vonatkozó jogszabályokat, és mielőtt elfogadunk bárkitől tanácsokat, mert fehér köpenyes fényképet hirdet magáról, ellenőrizzük, milyen területen kompetens tanácsokat adni.

Az egészségünk a legnagyobb kincs, vigyázzunk rá.

Irta: Kiss Tiborné

amm terapeuta

myilvántartási szám az enkk.hu oldalon: 211629