Oldal kiválasztása

A statisztikai adatok 2015. december 31-i állapotot tükrözik. Ez a legfrissebb elérhető adat. Az egészségügyi szakdolgozók alapnyilvántartásából és Működési nyilvántartásából származnak. megtekinthető az enkk..hu oldalon.

Az egészségügyi szakdolgozók köre 17 szakmacsoportra van osztva.

A 17. szakmacsoport a természetgyógyászat. Ebbe csoportba tartoznak az egészségügyi végzettséggel, és vizsgával rendelkező természetgyógyászok.

Az ALAPNYILVÁNTARTÁSI  adat azt jelenti, hogy mindenki, aki levizsgázik valamelyik hivatalosan elismert, az egészségügyi ellátás részét képező természetgyógyász szakmacsoportból, bekerül az alapnyilvántartásba. Ebben az alapnyilvántartásban szerepelnek azok is, akik a saját egészségük megőrzése, vagy gyermekük, családtagjaik valamilyen betegsége miatt megtanulták a természetgyógyászatot, és rendelkeznek egészségügyi végzettséggel, vagy tettek, hivatalos államilag elismert vizsgát az ENKK-ban. Sokan vannak, akik még nem kezdik el azonnal a tevékenységüket, hanem csak közérzetjavító tevékenységre váltják ki a vállalkozói engedélyüket.

Alapnyilvántartásban

24 éves kor alatti természetgyógyász 23 fő szerepel .

25-29 éves életkorú természetgyógyász 125 fő,

30-34 éves korú természetgyógyász 382 fő.

35-44 éves korú természetgyógyász 2.468

45-54 éves korú természetgyógyász 2.747 fő

55-64 éves korú természetgyógyász 1.900

65 évnél idősebb természetgyógyászok száma: 722

A Működési engedéllyel rendelkező természetgyógyászok száma csak töredéke az Alapnyilvántartáshoz viszonyítva.

 

Összehasonlításul:

 

A védőnők száma, az Alapnyilvántartás szerint országosan összesen, 10.281 fő.Védőnők száma akik Működési nyilvántartásban szerepelnek, és működési engedélyük van:   5299 fő  Gyakorlatilag a védőnők fele nem dolgozik hivatalosan a szakmájában. Ennek okai nem képezik a vizsgálat tárgyát. Az adat csak összehasonlítási célt szolgált.

A természetgyógyász végzettséggel rendelkezők száma az Alapnyilvántartásban: 8.367 fő.

Működési engedéllyel rendelkező természetgyógyászok száma: 1207 fő.

A képzett, és vizsgázott természetgyógyászoknak

csak  14 %-a dolgozik hivatalosan, ÁNTSZ működési engedéllyel.

Működési engedéllyel rendelkező természetgyógyászok száma:

34 éves kor alatt: 54 főnek van engedélye a 530 főből. Gyakorlatilag csak 10 %-uk váltott ki engedélyt természetgyógyász tevékenységre.

35-54 éves  természetgyógyászok közül csak 799 főnek van Működési engedélye, működési igazolványa. Az 5215 főből. Tehát, 4166 fő nem kérte az ÁNTSZ engedélyt a tevékenység végzésére, A hivatalos vizsgát tettek közül csak 15 %-k dolgozik természetgyógyászként.

55-64 éves kor között, 286 főnek van működési engedélye. Az 1900 főből. Ez az arány ebben az esetben is csak 15 %.

65 éves kor fölött, az idősebbek közül 67 fő végzi a munkáját hivatalosan, Működési engedéllyel, ÁNTSZ engedéllyel. A 722 főből, akik szerepelnek az alapnyilvántartásban, 655 fő nem kért engedélyt. Itt már csak 9 %-a dolgozik a képzett természetgyógyászoknak hivatalosan.

A fenti adatokból kitűnik, hogy korcsoportonként egyre folyamatosan emelkedik a természetgyógyászok létszáma. A legtöbben a 45-54 éves korú természetgyógyászok vannak. Számuk kimagasló. Majd az idősebb korúak között egyre jobban csökken a létszám.

A létszám adatokhoz hozzátartozik az is, hogy életmód tanácsadó vizsgára jelentkezéshez betöltött 28 éves kor szükséges.

Fontos tudni, hogy az alapnyilvántartásban lévő természetgyógyászok közül csak azok folytathatnak egészségügyi tevékenységet Magyarországon, ha szerepelnek az Eütv. 112 § -a alapján a Működési nyilvántartásban! Fontos tovább, hogy a természetgyógyász teljesítse az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó 5 év alatti kredit pontot. ez 150 kredit pont megszerzését jelenti. Akik szerepelnek a közhiteles egészségügyi szakdolgozók Működési nyilvántartásában, rendelkeznek működési nyilvántartási számmal, és működési igazolvánnyal. Ez a köztudatban a “kék” kártya. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarai tagsági kártya a “zöld” színű kártya. A természetgyógyászok ennek a kártya felmutatásával igazolni tudják, hogy nemcsak önjelölt természetgyógyászok, képzettség, és vizsga nélküli termékbemutatósok, étrend-kiegészítő, paplan, stb kereskedők.
Működési nyilvántartásban szerepelhetnek olyanok is, akiknek lejárt az engedélye, de felügyelet mellett dolgozhatnak, a gyakorlati idő, és a kreditpontok megszerzéséig. A működési engedély 5 évre szól, ezek lejárata is megtalálható a közhiteles Működési nyilvántartásban.
Sokan csak beiratkoztak tanfolyamokra, de még nem tettek vizsgát ezekből, az egészségügyi tevékenység végzéséhez jogszabályban előírt feltételekkel nem rendelkeznek. Hogy ez hány főt tesz ki, nem találtam statisztikai adatokat. Ma már látjuk, hogy több ezeren tanulták meg a természetgyógyászat alapjait,  a 11/1997 NM rendeletben előírt törvényi rendelkezéseknek megfelelően. Az egészségügyi ellátás terhét csökkenthetné a képzett természetgyógyászok prevenciós tevékenysége. Csak kevés dolgozó rendelkezik egészségbiztosítási pénztári tagsággal. Kevesen tudják igénybe venni a természetgyógyász kezeléseket az egészségbiztosítás terhére.
Sokan most jogosan tehetik fel a  a kérdést: Hogyan fordulhat elő, hogy lassan már több lesz a természetgyógyász, mint a beteg? Az étrend-kiegészítő árusok újabban már nem orvosnak, hanem természetgyógyásznak adják ki magukat. Sajnos sokan nem tudják, hogy a természetgyógyászat az egészségügyi ellátás része. Komoly szakmai felkészülésre van szükség, és kötelező a szakmai vizsgák letétele előtti egészségügyi vizsga megléte.  A természetgyógyász tevékenységre az engedélyt az ÁNTSZ ADJA KI. ÁNTSZ ELLENŐRZI A 40/1997. Korm. rendeletnek megfelelő természetgyógyász rendelő meglétét, ellenőrzi a szakmai képesítések, vizsgák meglétét.. Sokan nincsenek tisztában még azzal sem, hogy kik a természetgyógyászok, akik  egészségügyi szakdolgozók.
Hogyan nézhetünk utána, hogy a magát egészségügyi végzettségű természetgyógyásznak mondó személy, milyen szakmai, közhiteles nyilvántartásban szerepel. Előfordulhat, hogy “ál” természetgyógyásszal, kuruzslóval találkozunk.
Érdemes tudni, hogy a hivatalos jogszabály szerinti egészségügyi, és természetgyógyász képesítés, és a szakmai vizsgát tett természetgyógyász szakmai tudása és a közérzetjavító tevékenységet végzők közötti különbség óriási.
Az engedéllyel rendelkező természetgyógyászok felelősséget vállalnak azért is, hogy ha kezelést kizáró betegség gyanúja áll fenn, javasolják az orvosi kivizsgálást. Betegség esetén pedig az orvosi diagnózis alapján állítják fel a kompetenciájukba tartozó kezelés tervét.
Az orvosi kivizsgálás előtt szedett vény nélküli készítmények veszélye lehet, hogy elfedik a betegség tüneteit.
A közérzet javító tevékenységhez elengedő a 8 általános iskolai végzettség. Természetgyógyásznak pedig a minimum középfokú végzettség és az érettségi megléte szükséges.
. Aki természetgyógyász vizsgát szeretne tenni, be kell iratkoznia természetgyógyász tanfolyamra. Részt kell vennie életmódtáborban,  életmód tanácsadó vezetésével, és gyakorlati felkészítéssel. Sikeres szakmai vizsga letétele szükséges. Vagy egészségügyi végzettség, vagy egészségügyi tanfolyam elvégzése, és ENKK vizsga letétele szükséges. ezek után lehet szakmai tanfolyamra menni, majd vizsgát tenni. Szakmai Vizsgára jelentkezéshez teljesíteni kell az előírt óraszámban a Szakmai gyakorlatot, és az erről szóló igazolást is csatolni kell a vizsgára jelentkezéshez. Természetesen meg kell fizetni a jogszabályban előírt vizsga díjakat.
Joggal merül fel a kérdés a cikket olvasóban, hogy hogy van az, hogy egyik oldalon nagyon szigorú elvárások, előírások, engedélyek, nyilvántartások vannak. A másik oldalon pedig, egyre több az éltermészetgyógyász. Sokan hirdetik az étrend-kiegészítőket,  az életmód tanácsokat, sőt, felelősségbiztosítás nélkül kezelnek beteg embereket.
Mindenkinek a saját kezében van az egészsége. Az ÁNTSZ, a fogyasztóvédelem nem lehet ott mindenhol.
2 perc alatt kideríthető, hogy a természetgyógyásznak van-e egészségügyi végzettsége. Szerepel-e legalább az Alapnyilvántartásban, megvan-e a szaktudása ahhoz, hogy tanácsokat adjon:
– enkk.hu Alap és Működési keresőbe érdemes beírni a természetgyógyász nevét. Egészségünk megőrzése érdekében valószínűleg jobban járunk, ha ellenőrizzük a természetgyógyászt, akármilyen szimpatikus, és kedves.Ha szerepel az Alap nyilvántartásban, akkor vizsgázott, ha szerepel a Működési nyilvántartásban, akkor már engedéllyel végzi magánpraxisban a tevékenységét.
Melyik az a 10 természetgyógyászati tevékenység, mely a jogszabály szerint az egészségügyi ellátás része:

A szakmai modulok és azok vizsgarendje:

Az alább felsorolt szakmodulok vizsgáinak mindegyike három részből áll: írásbeli, szóbeli, gyakorlati.

  1. AKUPRESSZŐR (AKU)
  2. ALTERNATÍV MOZGÁS- ÉS MASSZÁZSTERAPEUTA (AMM)
  3. ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA (ÉTT)
  4. REFLEXOLÓGUS (REF)

Az alábbi szakmodulok vizsgáinak mindegyike két részből áll: szóbeli, gyakorlati.

  1. ALTERNATÍV FIZIOTERAPEUTA (AFI)
  2. BIOENERGETIKUS (BIO)
  3. FITOTERAPEUTA (FIT)
  4. FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS (FÜA)
  5. KINEZIOLÓGUS (KIM)
  6. SZEMTRÉNER (SZT)

Amíg valaki nem teszi le a hivatalos vizsgákat, addig csak közérzetjavító tevékenységként gyakorolhatja a tevékenységét. A hirdetések általában frissítő, svéd, relaxáló masszázs szerepel, vagy streasszoldó tevékenység, izomlazítás, egészség, szépség megőrzésére irányuló közérzetjavító vállalkozás

Mindenkinek saját felelőssége kiválasztani a megfelelő ellátást, szakembert. ellenőrizhető a www.enkk.hu oldalon, az Alap és Működési nyilvántartás keresőjébe írva a neveket. Az időpont kérés előtt eldönthetjük, hogy betegség esetén gyógyulni is akarunk, vagy csak közérzetjavításra választunk a különböző alternatív gyógymódok közül.

Cikket írta: Kiss Tiborné D. Katalin