Oldal kiválasztása

Nekem is van hitrendszerem, hiedelmem?

Ez a csodálkozó mondat a legtöbbször elhangzik egy-egy stresszoldó beszélgetésben.

Azok a dolgok, melyeket sohasem kérdőjeleztünk meg, hanem a valóságnak fogtuk fel.

A belső dolgainkról, érzéseinkről van szó. Mi az, amit elhittünk gyermekkorunkban, mert a szüleink, tanáraink, szomszédunk, vagy olyan ember mondta, akinek még a nevét sem tudjuk, csak valamiért hatással volt ránk.

A stresszoldások során a problémáink okát, gyökerét, kezdetét keressük meg. Nem mindig sikerül elsőre, mert olyan lehet, mint a hagyma héja. Lehet, hogy kiderül az ok, de nem oldódik meg a probléma, csak rálátást kapunk egy másik meglévő problémára.

Nagyon egyszerű mondatokat hallunk gyermekkorban például:

– Ne ülj le a hideg kőre, mert felfázol.  Ne járj mezítláb, mert felfázol.Amikor valaki gyakran felfázik, akkor érdemes a lelki okok között esetleg ilyen esetekre is gondolnunk.

Anyagi, pénzzel kapcsolatos hiedelmeket is átveszünk.  “Csak másnak jut, nekünk meg nem.”

A szépségért meg kell szenvedni.

Bizonyára mindenki tud hasonlókat megemlíteni. Egy egy betegség okán érdemes leülni, elgondolkodni, mi is a család gyakori mondata. Van, amikor elgondolkodunk azon, mit tanultunk az édesapánktól, és az édesanyánktól. Van, amikor az egyik szülő azt mondja ugyanabban a helyzetben, szituációban: Majd megyek, és megmondom Neki, majd én elintézem a dolgot. A másik szülő: Ne szólj, ne hősködj, nehogy baj legyen belőle. Melyiket alkalmazzuk, melyiket fogadjuk el? Ha szólunk, felvállalunk egy konfliktust, vagy nem szólunk, és saját magunkat emésztjük. Vannak szép mondásaink: Ezt már nem nyelem le. Nem tudom megemészteni.A magyar nyelv csodálatosan kifejezi a problémákat, és a betegségeket is.

Milyen eseteket tapasztaltunk?

Asztmás köhögés, nehézlégzés okaként a gyermekkorban egy eltört játék volt. Amikor tehetetlennek, becsapottnak érezte magát a kliens, akkor előjött a fúlásos köhögés.

Nőgyógyászati problémák okaként előfordul, hogy a lányokat fiúnak várták, vagy fiúként nevelték, tekintették Őket a szüleik.

Érdemes elolvasni a Dráma az anyaméhben című könyvet, milyen érzéseink gyökere lehet a magzati korunk.

Dr. Máté Gábor: A test lázadása is tanulságos olvasmány, hogy hogyan reagálunk eseményekre, helyzetekre, munkahelyi kollégák viselkedésére, mennyire tudjuk megvédeni magunkat, mennyire tudunk NEM-et mondani.

Mit tudunk tenni? Nagyon sok esetben segíthet a stresszoldás. Ha nem tudjuk a problémát elmondani, és stresszben vagyunk, választhatunk többféle stresszoldó módszer között. Amit egyedül is megtehetünk, a Theta Healing módszere a könyvben könnyen olvasható. A gyakorlatok le vannak írva részletesen. Ha mégsem megy egyedül, akár telefonos, vagy személyes konzultációra is lehetőség van.

Érdemes egy naplót vezetnünk, és írnunk, hogy melyek azok a félelmek, és érzések, amelyek a leggyakrabban “irányítanak” bennünket. Van, aki egyedül is el tudja engedni ezeket meditációban, relaxációs gyakorlatokkal. Érdemes kipróbálnunk nekünk mi működik? Ha nem tudunk kilépni a stresszből, kérhetünk segítséget pszichológustól, vagy súlyosabb esetben pszichiátertől is. A hosszan tartó lelki megterhelések, stresszek nemcsak betegségekhez vezethetnek, hanem ki vagyunk téve a szenvedélybetegségek kísértésének is.

Hogyan működünk érzelmileg?

Lazarus három vonásos elméletében a következő összetevők alkotnak érzelmet:

  • Célrelevancia (érzelem csak akkor jelenik meg, ha az esemény valamilyen célunk szempontjából releváns)
  • Célkongruencia (ha közelebb visz a célhoz, pozitív érzelem, ha távolít, negatív érzelem jelenik meg)
  • Énbevonódás (az esemény értéke a személy számára)

Amikor felteszik nekünk a kérdést egy-egy esemény kapcsán, hogy mit érzel? Sokan nem tudják mi az az amit éreznek? Ehhez segítség egy érzelmi leírás, a leggyakoribb érzéseinkről, és ha pontosak akarunk lenni, számtalan változatát ismerjük ezeknek a szókincsünkben.

Alapérzelmek Paul Ekman szerint

Öröm:

békés, boldog, elragadtatott, energikus, hálás, nyitott, jókedvű, …

Bánatos

boldogtalan, borúlátó, elégedetlen, gondterhelt, letargikus, szomorú,

Dühös

bosszús, frusztrált, feszélyezett, feszült, ideges, morcos, nyűgös, heves,

Meglepődött

álmélkodó, megrökönyödött, csodálkozó, elképedt, megilletődött

Félelemteli

szorongó, tehetetlen, ijedt, rémült, megszeppent, riadt, reszkető,

Undor

irtózó, viszolygó, gyomorforgató, ki nem álló, gyűlölő, megvető, iszonyodó,