Oldal kiválasztása

A komplementer medicina, (természetgyógyászat) foglalkozik a fitoterápiával. Ahogy mindannyian ismerjük a gyógynövények gyógyhatásaival foglalkozó tudomány.Henri Leclerc(1870-1955) francia orvos vezette be a fitoterápia elnevezést. Mely napjainkban is megmaradt.

Mi tartozik ide? A gyógynövények ismerete, a gyógyteák elkészítése, betegségekre való ajánlása, aromaterápia, illóolajok, és étrend kiegészítők ismerete, idetartozik még a méhészeti termékek ismerete is, az apiterápia.

Már az ókorban is ismerték és alkalmazták a gyógynövényekkel való gyógyítást.Az ókori egyiptomiaknál a terápia fontos részét képezte a növényekkel való gyógyítás, fürdők, lemosások, tisztítókúrák formájában is

A gyógyítás múltjának talán legkorábbi leletei az 5000 évvel ezelőttről származó babiloni agyagtáblák, amelyeken gyógykezelés jelenetei láthatók

4000 évvel ezelőtt Kínában már ismerték a bors és a fahéj jótékony hatását,   a fokhagyma pedig a legfőbb gyógynövények közé tartozott.

3500 évvel ezelőtti Ebers-féle    papirusztekercsek 100 gyógynövény leírását tartalmazzák, és 80 féle receptet.Ismerték a szennalevél, kömény, lenmag, fokhagyma, kakukkfű gyógyhatásait.

India ősi gyógyítási rendszere is, az Ayurvéda, több ezer év óta hirdeti a gyógynövények jelentőségét.

A ​legendás Huang Dinek, vagyis a Sárga Császárnak tulajdonított mű mindmáig a hagyományos kínai orvoslás legjelentősebb forrásainak egyike, hanem nem épp a legfontosabb azok közül. A több mint kétezer éve íródott és összeállított könyv jelentőségét a nyugati orvostudomány alapjainak számító Corpus Hippocraticumhoz, a Hippokratészi gyűjteményhez szokás hasonlítani.

Gyógyító munkájában Hippokrates (i.e. 460-377) már közel 240 növényt alkalmazott. Dioszkoridesztől görög származású római katonaorvos (i.sz. 40-90), maradt ránk a mintegy 500 szert leíró, első gyógyszerkönyvnek tekinthető Materia Medica.

Theophrasztosz (i.e.371-286) munkásságából maradt ránk a legrégebbi füveskönyv, amelyben 455 növényt és gyógyhatásait említi.

Galenus (Galénosz), görög származású római orvos (i.sz. 130-200), a galénoszi készítmények nevét őrzi az utókor.

A 12. században Szent Hildegard (1098-1179) kolostori apátnő, , enciklopédikus műve, a Physica, számtalan,  gyógynövényes receptet tartalmaz. A kolostorkertekben termesztettek zsályát, rutát, rozmaringot, tököt, édesköményt, mentát, mákot.

 

Az első magyar gyógynövényjegyzék a 12-13. század fordulóján keletkezett ún. Pray-kódexben olvasható 27 növénynév: köztük az édeskömény, zsálya, menta, izsóp, csombor és mustár.    A jegyzék tápláléknövényeket is, sőt a messzi tájakról származó gyömbért, rebarbarát, borsot és fahéjt említi kolostorkerti növényként.

Több mint 400 évvel ezelőtt jelent meg az első magyar nyelvű füvészkönyv, de az ezt megelőző évszázadokban is bizonyítható a gyógynövények széleskörű használata. A füvészkönyvekben szereplő, illetve a XX. századi népi orvoslásban használt fajok száma eléri a 600-at.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint Földünkön a betegek legalább 80 százalékát nagyrészt vagy kizárólag természetes szerekkel kúrálják.

a gyógynövényeknek felhasználhatjuk friss hajtásait, de szárítva is kiválóak. A kiskertekben megterem a kakukkfű, citromfű, kamilla, levendula. ezek a gyógynövények nemcsak kellemes illatúak, hanem díszei is lehetnek a kertünknek.

A betegségek kialakulásának kezdetén, alkalmazhatjuk a gyógynövényeket prevenciós céllal. fontos megjegyezni, ha állapot rosszabbodás van, akkor forduljunk orvoshoz mindenképpen kivizsgálásra. Láz, és erős fájdalom esetén ne kísérletezzünk öngyógyítással, mert elfedhetjük a tüneteket. Így a pontos diagnózis felállítása kétséges lehet. Magyarországon csak orvos állíthat fel diagnózist. Fontos tudni, hogy ha gyógyszereket ír fel az orvos, tájékoztassuk, ha gyógyteát, gyógynövényt akarunk használni. Van olyan növényi hatóanyag, amelyik módosíthatja a gyógyszerek hatásait.

a fitoterapeuta tanfolyamot elvégezheti bárki, aki szeretne többet tudni a gyógynövényekről. Ez az igazolás nem elegendő mások kezeléséhez.

Fitoterapeuta működési engedélyhez szükséges az egészségügyi végzettség, vagy államilag elismert egészségügyi vizsga. Sikeres vizsga fitoterápiából. Felelősség biztosítás, Magyar Egészségügyi Kamarai tagság, és ÁNTSZ engedély.

Amit még érdemes tudni, rengetegen  kereskednek étrend kiegészítőkkel, gyógynövényes termékekkel. A legtöbb illóolaj, vagy étrendkiegészítő kereskedő, nem rendelkezik fitoterapeuta végzettséggel. Így jó ha fenntartásaink vannak az általuk kínál csodaszerekkel. Főleg a mindent gyógyító csodaszerekkel javasolt óvatosnak lennünk. Nap, mint szembesülünk a NÉBIH által lefoglalt engedélyek nélküli csodabogyókkal, melyek nem gyógyhatásúak, hanem akár egészség károsítóak is lehetnek.

Mi inkább a gyógynövényboltokban való vásárlást ajánljuk, ahol szakszerű segítséget is kapunk az eladóktól.

“Ma már senki nem vitatja, hogy a természettudományos alapokon álló fitoterápia a medicina része, azon belül a gyógyszeres terápiához, annak allopatikus részéhez tartozik. Hasonlóképpen az európai irányvonal és definíció szerint a növényi eredetű anyagok és azon készítmények, melyek betegségek gyógyítására vagy enyhítésére használatosak gyógyszereknek tekintendők s a teljes gyógyszerkészleten belül a természetes hatóanyagokhoz, ezen belül a növényi hatóanyagokhoz tartozik…………..

– kiválóan alkalmazhatók egészségfenntartó, betegségmegelőző, roboráló anyagként,
– alkalmasak számos enyhe lefolyású betegség kezelésére,
– kiválóak a pszicho-szomatikus civilizációs betegségek gyógyítására (60-75%-ban).”

.( Forrás: tankönyvtár..hu)

aki szeretne a fitoterápiáról bővebben olvasni a 11/1997. NM rendeletben olvashat a jogszabályi előírásokról.

FITOTERÁPIA TOVÁBBKÉPZÉS

A tevékenység rövid leírása

A fitoterápia magában foglalja a betegek gyógynövényekkel vagy gyógynövénykészítményekkel (gyógyhatású anyagok) történő kiegészítő kezelését. Az alkalmazónak ismernie kell a növények fő hatóanyagait, azok hatását a szervezetre, a növények hatástani, illetve terápiás besorolását, alkalmazásuk módját, helyét és értékét a terápiás rendszerben. A gyógynövények és a tápláléknövények alkalmazása bizonyos esetekben átfedi egymást, ezért bizonyos táplálkozástani összefüggésekre is tekintettel kell legyen.

Követelmények

1. A tevékenység során előforduló legfontosabb feladatcsoportok

– A beteg kikérdezése, tájékozódás a beteg anamnézisében.

– Az alkalmazott terápiához fitoterápia hozzáillesztése.

– Egyénre szabott gyógynövény-receptúra összeállítása.

– Gyógynövényfelhasználásról, tea elkészítésről a beteg felvilágosítása.

– Kommunikációs, információs, dokumentációs feladatok.

– Tanácsadás.

EGÉSZSÉGÜGYI MODUL: megegyezik az akupresszőr szakképesítés egészségügyi moduljával.

TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI MODUL: megegyezik az akupresszőr szakképesítés természetgyógyászati moduljával.

2. Szakmai követelmények

A hallgató legyen képes:

– szakszerű terminológiával kikérdezni a beteget, tájékozódni a beteg, kliens anamnézisében,

– alkalmazott terápiához fitoterápiát alkalmazni,

– egyénre szabott gyógynövény-receptúrát összeállítani,

– gyógynövényhasználatról, tea elkészítésről a beteget felvilágosítani,

– egészségneveléssel kapcsolatos tanácsokat adni,

– hatékony kommunikációs technikát alkalmazni,

– információs, dokumentációs feladatot ellátni.

A vizsga részei * 

Gyakorlati vizsga:

Egy anamnézissel meghatározott beteg részére fitoterápiás program összeállítása, kivitelezése, szakszerű dokumentálása

Elméleti szóbeli vizsga témakörei:

– A gyógynövényekről általában.

– A fitoterápia története.

– A fitoterapeutikumok hatóanyag szerinti felosztása

= alkaloidtartalmú drogok,

= antraglikozid-tartalmú drogok,

= arbutintartalmú drogok,

= C-vitamin-tartalmú drogok,

= cserzőanyag-tartalmú drogok,

= csípős anyagokat tartalmazó drogok,

= flavonoidtartalmú drogok,

= illóolaj-tartalmú drogok,

= keserűanyag-tartalmú drogok,

= kumarintartalmú drogok,

= szaponintartalmú drogok,

= szénhidráttartalmú drogok,

= olajtartalmú drogok.

– Oki és tüneti kezelés a fitoterápiában.

– Receptúraképzés.

– Gyógynövények és mellékhatásaik.

– Tápcsatornára ható gyógynövények

= gyomorra ható gyógynövények,

= vékonybelekre ható gyógynövények,

= hasnyálmirigyre ható gyógynövények,

= máj- és epeműködésre ható gyógynövények,

= vastagbélre ható gyógynövények.

– Bőrbetegségek gyógynövénykezelése.

– Légúti betegségek gyógynövényei.

– Nyugtató hatású gyógynövények.

– Keringési rendszerre ható gyógynövények.

– Vérátáramlást segítő gyógynövények.

– Erekre ható gyógynövények.

– Húgyúti betegségek gyógynövényei.

– Immunstimuláns hatású gyógynövények.

– Aromaterápia

= illóolajok általános hatásai,

= aromaterápia módszerei,

= aromaterápia javallatai.

– Gyógynövények alkalmazási módjai.

– Apiterápia.

A konkrét szakmai tételeket az ÁEEK adja ki.

A vizsgázók teljesítményének értékelése * 

A vizsgázók teljesítményének értékelését az ÁEEK által kiadott vizsgaszabályzat melléklete tartalmazza.