Oldal kiválasztása

A természetgyógyász tevékenység jogilag szabályozott tevékenység.

Valójában ugyanolyan jogilag szabályozott foglalkozás, mint a többi.

A természetgyógyászat egészségügyi foglalkozás, egészségügyi vállalkozás. A természetgyógyász tevékenységét általában magán praxisban folytatja.

A gyakorlatban azt jelenti, hogy elvégzi a jogszabályokban előírt tanfolyamokat, vizsgázik. A vizsgák után, azok, akik sikeres vizsgát tesznek, bekerülnek az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásába.

Akik szeretnének vállalkozni, dolgozni, MŰKÖDÉSI IGAZOLVÁNYT KELL IGÉNYELNIÜK.

A nyilvántartás mindenki számára elérhető, megtekinthető. www.enkk.hu oldalon, az Alap és működési nyilvántartásban.

Jelenleg nem lehet helyi, vagy megyei keresést indítani. Név szerint lehet beírni, és keresni  a természetgyógyászt.

Sokszor előfordul, hogy a magát természetgyógyásznak nevező személy nem szerepel ebben a nyilvántartásban. Ez azt jelenti, hogy ez a személy nem vizsgázott le a jogszabályban előírtaknak megfelelően. Gyakorlatilag nem használhatná a természetgyógyász megnevezést.

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan levizsgázzon, nagyon sokat kell tanulnia, jegyzeteket, könyveket vásárolni, olvasnia, és több százezer forintos tandíjat kell kifizetnie. A vizsgán írásbeli, szóbeli, gyakorlati tudást kell mutatni.

Érdemes utánanézni és rákeresni a természetgyógyász nevére az enkk.hu oldalon található szakmai nyilvántartásban.

Többször elhangzik, hogy én voltam természetgyógyásznál, és kinél? A megnevezett személy nemhogy a működési nyilvántartásban nem szerepel, hanem még az alapnyilvántartásban sem!

Gondolkodjunk már el azon, miért bízza rá valaki egy emberre az egészségét, aki nem is természetgyógyász?


Visszatérve az eredeti kérdésre: Honnan tudhatom, hogy természetgyógyásznál járok?


A jogszabály előírja, hogy a kezelő helyiségen kívül
– várónak is lenni kell.
– Valamint egy helyiségnek, ahol lehetőség van négyszemközti beszélgetésre.


Amikor egy stúdióba megy valaki, ott dolgozhat természetgyógyász, de aki hivatalosan engedéllyel végzi a munkáját, annak a fentebb leírtakban foglaltaknak meg kell felelnie.


Javaslom, mielőtt elmennek természetgyógyászhoz, keressenek rá az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában. (www.enkk.hu Alap és Működési kereső) 

Néhány perces ellenőrzéssel kellemetlenségektől is megkímélheti magát.

Érdemes tudatosan élni, ébernek lenni, és jelen lenni az életünkben. Az egészségünk a legnagyobb kincs.

A lap alján az IMPRESSZUMBAN Ön megnézheti, rendelőnkben a bizonyítványokat  ellenőrizheti, milyen tanfolyamokat végeztünk, mielőtt hozzánk eljön.

A természetgyógyászok MŰKÖDÉSI IGAZOLVÁNYÁT 5 évre adják ki. 5 év alatt 150 kreditpontot kell teljesíteni. Kötelező, és szabadon választott továbbképzéseken vehetünk részt. Aki nem teljesíti a jogszabályi előírásokat, nem kaphat újabb 5 évre Működési igazolványt.

A rendelőnkben személyesen láthatja a működési igazolvány kártyát, valamint az egészségügyi szakdolgozó kártyánkat is. Ellenőrizheti a lejáratát is. Szívesen megmutatjuk bármikor.

Amennyiben szeretné, elolvashatja az ÁNTSZ által kiadott határozatot is. Megtalálható a rendelőben.

Szeretettel várjuk természetgyógyász rendelőnkben, ha Önnek fontos az egészségének megőrzése. A legfontosabb a prevenció, a megelőzés.

Betegségek esetén szükséges az orvosi diagnózis, hogy a legjobb alternatív kezelési módot tudjuk ajánlani, mely nem helyettesíti, hanem kiegészíti az orvosi kezelést. Természetesen ehhez szükséges kikérni a háziorvos, kezelőorvos tanácsát, beleegyezését.

Szeretettel várjuk Önt. Előzetes bejelentkezés szükséges. 20/586-11-79