Oldal kiválasztása

“A biotermékeken előforduló egyéb jelölések

A fogyasztók megítélésében még mindig gyakori a zavar, különösen a kisebb bioboltok értelmezésében („vegyszermentes”, „reform” stb.), így fontos az ökológiai gazdálkodás jogszabályi előírásai alapján előállított, ellenőrzött és tanúsított termékek egyértelmű elkülönítése az egyéb élelmiszerektől.

Az egyértelmű felismerhetőséget szolgálja az EU ökologó, mely tekintetében 2010. július 1-től az új öko logót kell feltüntetni az Európai Unión belül előállított előrecsomagolt termékeken. ”

Öko logo leírása: “Az „eurolevél”, amelyen zöld háttér előtt a levelet formáló EU-csillagok láthatók, egyértelmű jelentéssel bíró szimbólum, amely egyszerre két dolgot idéz fel: a természetet és Európát.” Forrás : Európai Bizottság

 

Egyre többen keresik a vegyszermentes, reform, bio, és öko termékeket. Napjainkban egyre többen érdeklődnek az egészséges életmódról, és igyekszünk egyre egészségesebb életet élni. Ehhez hozzátartozik a bio, vagy öko termékek fogyasztása. Többen megfigyelték, hogy az allergiás tünetek enyhülnek, csökkennek, ha stresszmentesebb életet élünk. Több időt töltünk a szabadban, és odafigyelünk a táplálkozásunkra.

Hogyan kereshetjük a megbízható, GÉNMÓDOSÍTÁS (GMO) ,MENTES ÉLELMISZEREKET?

Magyarországon jogszabályok szabályozzák a bio és öko termék megnevezést.

34/2013. (V. 14.) VM rendelet
a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai gazdálkodási követelmények szerinti
tanúsításáról, előállításáról, forgalmazásáról, jelöléséről és ellenőrzésének eljárásrendjéről

“Ökológiai termelésre utaló kifejezések használata

Egy termék akkor tekintendő ökológiai termelésre utaló kifejezéssel megjelölt terméknek, ha a címkézésen, a reklámanyagokban vagy kereskedelmi okmányokban a termék, az összetevők vagy a takarmány-alapanyagok leírásában olyan kifejezéseket használnak, amelyek a vásárló számára azt sugallják, hogy a termék, az összetevők vagy a takarmány-alapanyagok az e rendeletben megállapított szabályokkal összhangban készültek. Különösen, az olyan kifejezéseket vagy rövidítéseket, önmagukban vagy összetételben – például „bio” és „öko” – a Közösség egészében és bármely közösségi nyelven csak olyan termék címkézésére és reklámozására lehet használni, amely az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó előírásoknak eleget tesz.

Az élő vagy feldolgozatlan mezőgazdasági termékek címkézésén vagy reklámozásában kizárólag akkor használhatók ökológiai termelésre utaló kifejezések, ha az adott termék valamennyi összetevője is az e rendeletben megállapított követelményekkel összhangban készült.

Ökológiai termelésre utaló kifejezéseket nem lehet a Közösség egészében és bármely közösségi nyelven használni olyan termék címkézésére, reklámozására és olyan termékkel összefüggő kereskedelmi anyagban, amely nem tesz eleget az e rendeletben megfogalmazott követelményeknek, kivéve, ha a kifejezések nem élelmiszerben vagy takarmányban található mezőgazdasági termékekre vonatkoznak, vagy egyértelmű módon nem hozhatók összefüggésbe az ökológiai termeléssel.

Nem használhatók továbbá a címkézésen vagy reklámban alkalmazott olyan kifejezések – beleértve a védjegyekben használt kifejezéseket is – vagy gyakorlatok, amelyek azt a látszatot keltve, hogy egy termék vagy annak összetevői eleget tesznek az e rendeletben megfogalmazott követelményeknek, a fogyasztót vagy a felhasználót félrevezethetik.

Ökológiai termelésre utaló kifejezések nem használhatók olyan termék esetében, amelynek a címkézésén vagy reklámjában a közösségi rendelkezések értelmében fel kell tüntetni, hogy GMO-kat tartalmaz, GMO-kból áll vagy GMO-kból állították elő.”

 

Forrás: nébih  http://portal.nebih.gov.hu/-/termek-.jelolese.-ertekesitese