Oldal kiválasztása

Frissítő masszőr bárki lehet, akinek van 8 általános iskolai végzettsége, és elvégez egy 2 vagy 4 napos, két hétvégén, egy masszőr tanfolyamot. Általában 36 órás masszőr tanfolyamról van szó. Jó esetben van 6-10 anatómia óra is ebben a képzésben. Ez arra elég, hogy ezzel a tanúsítvánnyal, közérzetjavítás célból, egészséges embereket masszírozhatnak.  A közérzetjavító masszázs kategóriába sorolható például, a Frissítő masszázs, svéd masszázs, relaxáló masszázs, méz, csokoládé és egyéb masszázs.  Fontos szerepük van az egészség megőrzésében. és kellemes élményt biztosít azoknak, akik igénybe veszik. Ezek végezhetőek: olyan helyeken, ahova  egészséges emberek járnak: fitnesz terem, sport létesítmény, szállásadóknál, wellness centrum …stb.

A gyógymasszőr képzéshez érettségi a feltétel.  A gyógymasszőrök 2 évig tanulnak, és OKJ-s vizsgát tesznek. Egészséges embereket masszírozhatnak közérzetjavítás célból.  Amennyiben beteg embereket szeretnének masszírozni, nagyon komoly előírásokat kell teljesíteniük az ÁNTSZ engedély kiadásához. Vannak, akiknek 800-1000 órás kórházi gyakorlatuk van.  A gyógymasszőröknek előírt a kreditpontos továbbképzés, mert egészségügyi szakdolgozónak minősülnek, ha van működési igazolványuk. Az enkk.hu oldalon szerepelnek az Alap és Működési keresőben ellenőrizhetőek.A gyógymasszőrök szerepelnek az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában.

Jogszabályi előírások szerint csontkovács csak az lehet, akinek van orvosi, vagy gyógytornász végzettsége, és Manuálterapeuta végzettsége. A 11/1997. NM rendelet előírásai szerint. Gyakorlatban bárki lehet, aki elvégez egy 2-4 napos tanfolyamot, akár még masszőr tudás sem kell hozzá. Anatómia élettan kórtan, elsősegéllyel esetleg 4-6 órában.  Te is lehetsz csontkovács. Szombat reggel felülsz a 6-os IC-re, vasárnap estére lehetsz csontkovács. Be mered vállalni, hogy ennyi idő alatt megtanulod, és mernél másokat kezelni? El lehet gondolni, hogy rábízod-e az egészséged? Mindenkinek a saját felelőssége, hogy kire bízza a gerincét, egészségét.

A népi eredetű csontkovácsolásról, a lágy csontkovácsolásról, és a “kimozgatásokról”  sok leírás olvasható az interneten. Sőt a köztudatban annyira elterjedt, és elfogadott szó,  fogalom a csontrakás, csontkovácsolás, hogy a mozgás és masszázsterapeuta végzettségről szinte semmit nem tud a társadalom. 1997-es, több, mint 20 éves jogszabályi előírás vonatkozik a képzésre, vizsgára.

Kevesen tudják, hogy mit is csinál a mozgás, és masszázsterapeuta. Milyen szakmai protokoll van? Először is el elvégeznek egy természetgyógyász tanfolyamot, vizsgáznak. Ha van egészségügyi végzettsége valakinek, akkor kaphat felmentést az egészségügyi vizsga letétele alól. A mozgás-és masszázsterapeuta tanfolyamon több hónapig tanulják a szakmai elméleti, és gyakorlati technikákat. Ebből külön vizsgát kell tenni írásban, szóban, és gyakorlatban. Amit kevesen tudnak, hogy nemcsak az ízületi betegségek esetén lehet hatásos a mozgás és masszázsterápia, hanem emésztőrendszeri, kiválasztószervek állapotát javíthatja. Jótékony hatású lehet a vérkeringési problémákra is.

A megfelelő mozgásgyakorlatok betanításával, és a mozgásgyakorlatok otthoni rendszeres, naponta egyszer, kétszer végzésével a magas vérnyomás csökkenhet. Javulhat a vesék állapota, vagy a gyomor bélpanaszok is mérséklődhetnek. Amiért sokan nem szeretik ezeket a gyakorlatokat, az az, hogy önmagunkon kell dolgozni. A saját magunk, a saját egészségünkön nagyon is érdemes dolgozni. Saját magunkért kell tennünk, magunkért vagyunk felelősek.

A mozgás és masszázsterapeuták tevékenységüket a 11/1997-es NM rendelet alapján végzik. Mivel járóbeteg ellátásként tekint rá az egészségügy, ezt csak ÁNTSZ engedéllyel lehet végezni, és szakmai felelősségbiztosítással. Az enkk.hu oldalon név szerint rá lehet keresni a csontkovács nevére, hogy szerepel-e egészségügyi dolgozóként, vagy egyáltalán nincs meg a vizsgája. Vagy nincs is egészségügyi végzettsége?

Nagyon sok weblapon nem szerepel az IMPRESSZUMBAN, az iskolai végzettség, sőt vannak weboldalak, ahol a csontkovács neve sem szerepel. Nem ellenőrizhető.

Honnan lehet tudni, hogy természetgyógyásznál járunk? A falon jól látható helyen kell lennie a bizonyítványoknak, az ÁNTSZ engedélynek, felelősségbiztosításnak, és a betegjogi képviselő nevének. Amennyiben ezek hiányoznak, és kérésre sem mutatja be a “gyógyító” a bizonyítványait, engedélyeit, akkor bizonyosak lehetünk, hogy csak közérzetjavító masszázsokat végezhet ÁNTSZ engedély nélkül.

Az összes masszázs nagyon kellemes ellazító, és csinálhatja valaki nagyon jól, sőt jobban is, mint a többiek, ha van jó érzéseke hozzá. Amire érdemes oda figyelni, hogy mire van szükségünk, milyen célból keresünk szakembert?

Stresszoldásra mindegyik masszázs kiváló, ha erre van szükségünk. Betegség esetén a gyógyuláshoz érdemes megnézni a weboldalak impresszumait, előre tájékozódni, hogy kihez megyünk.