Oldal kiválasztása

A konvencionális, és a nem konvencionális orvoslás határterületei jól elkülöníthetőek.

A gyógyítás során az egészségügyben dolgozók fekvőbetegeket, és járóbetegeket látnak el.

Jelenleg 17 szakmacsoportot szerepel az enkk.hu oldalon, az egészségügyi szakdolgozói nyilvántartásban.

Az egészségügyi szakdolgozóknak 5 évente 150 kredit pontot kell teljesíteniük, hogy megújíthassák a működési igazolványukat. Ehhez szükséges még, hogy tagjai legyenek a Magyar Egészségügyi szakdolgozói Kamarának.

A természetgyógyászat, az orvosi gyógykezelés mellett segíthet levenni a terhet az orvosokról. A természetgyógyászoknál van idő a beszélgetésre. Az alternatív kezelési módszerekkel csökkenthetőek a fájdalmak. Munkahelyi, vagy családi problémák felmerülése esetén a természetgyógyász akár más szakemberhez is irányíthatja a betegeket.   A betegségek megelőzésében, a felvilágosításnak, mint prevenciós eljárásnak óriási szerepe van. Az életmódváltásban rendkívül sokat segíthetnek a természetgyógyászok. Egészségnapokon, természetgyógyász előadásokon hasznos tanácsok hangzanak el. Érdemes figyelni ezeket a természetgyógyász előadásokat, egészségnapokon is ajánlott részt venni,amelyeket képzett természetgyógyászok, vagy a többi 16 csoport szakemberei tartanak. Ajánlott az egészséges életmód megtartása mellett részt venni a szűrővizsgálatokon is. Panasz, betegség esetén természetesen nagyon fontos a háziorvos felkeresése..Betegség esetén szükséges az orvosi diagnózis, a természetgyógyász által elkészíttetni kívánt kezelési tervhez. Fontos a természetgyógyász kezelés mellett az orvosi ellenőrzés. A természetgyógyászat csak kiegészíti az orvosi kezelést, nem helyettesítheti.

A természetgyógyászok által készített állapotfelmérés nem helyettesítheti az orvosi diagnózist, sem labor leleteket.

Többször előfordul, hogy nem természetgyógyászati kezelést szeretnének, hanem csak masszázst. Amikor betegségre utaló jel van, a képzett természetgyógyász minden esetben fogja javasolni a háziorvos felkeresését, kivizsgálás céljából.

Az egészségügyi szakdolgozói a Működési nyilvántartásban 17. szakmacsoportra lehet keresni.

Mi is tartozik ebbe a 17 szakmacsoportba?

1. Felnőtt ápolás és gondozás
2. Gyermek ápolás és gondozás
3. Sürgősségi ellátás
4. Laboratóriumi diagnosztika
5. Képi diagnosztika
6. Általános és elektrofiziológiai asszisztencia
7. Fogászati ellátás
8. Gyógyszertári ellátás
9. Mozgásterápia és fizioterápia
10. Műtéti ellátás
11. Szülészeti ellátás
12. Védőnői ellátás
13. Közegészségügy és népegészségügy
14. Egészségügyi menedzsment
15. Rehabilitációs és életvezetést támogató
16. Dietetika
17. Természetgyógyászat