Oldal kiválasztása

A felvételik nyilvánosságra hozásakor egyre gyakrabban hallunk arról, hogy nem tudják feldolgozni a kudarcot, a sikertelenséget a fiatalok. Úgy gondolják, hogy semmit sem érnek. Véget akarnak vetni az életüknek, akiket nem vettek fel az áhított főiskolára, egyetemre.

Szülőként hogyan tudunk segíteni?

Üljünk le, beszéljük meg. Fontos, hogy együttérzőek, megértőek legyünk. Kerüljük el a hibáztatást, hogy “én megmondtam, hogy többet tanulják, nem kellett volna elmenni a haverokkal bulizni, nem kellett volna annyit internetezni stb. Ezek ismételgetése nem fog segíteni.

Felerősödhet a nem vagyok megfelelő, nekem nem sikerül semmi érzés. Gondoljunk csak bele, hány szavunk a nem megfelelőre?helytelen, pontatlan, téves, egyes, elégtelen, kapa, karó, eltérő, elütő, különböző, más, másfajta, másféle, nem egyező, alkalmatlan, felejtős és még sorolhatnánk ezek szinonimáit is.

Hogyan adhatunk támogatást? Kereshetünk olyan képzést, amely kapcsolódik az áhított főiskolai, egyetemi tanulmányokkal. Kereshetünk korrepetáló tanárt, aki felkészíti a fiatalokat az újabb emelt szintű érettségire.

A felsőoktatási képzésben is lehet gondolkodni. Ez ugyan plusz pontszámot jelenthet majd. Elgondolkodtató, hogy érdemes-e 4 félévet “elvesztegetni” ebben az irányban? Lehet, hogy ez a 4 félév a későbbiek során mesterképzésben többet jelent majd, többet teremt.

Ha nem tudunk segíteni, és komoly válságba, depresszióba kerül a aki nem nyert felvételt. Számtalan stresszoldó módszer van. A szelíd gyógymódok közé tartozik a hivatalosan, államilag elismert képzésben végzett természetgyógyászati ágak. Akik ezen tevékenységre jogosultak, az enkk.hu oldalon lévő nyilvántartásban szerepelnek. Ami még ennél is fontosabb, van egészségügyi végzettségük, és működési igazolványuk. Van olyan stresszoldó módszer, amely hatásos lehet, annak ellenére, hogy nem szerepel a jogszabályokban, és nincs szükség államilag elismert vizsgára. Ezek is segíthetnek. Amennyiben nem sikerül kilépni a szomorúság, depressziós állapotból, mindenképpen javasoljuk, hogy vegyék igénybe a pszichológus, vagy pszichiáter segítségét.

Segítség kérhető még a KÉK PON-t lelki segély szolgálattól.

A természetgyógyász rendelőnkben szívesen beszélgetünk a fiatalokkal. Délelőtt Kiss Tiborné ifjúságsegítőhöz lehet bejelentkezni. A beszélgetés díjmentes. bejelentkezés: kissne.katika1@gmail.com