Oldal kiválasztása

A strandok vizét folyamatosan ellenőrzik, hogy megfelelnek-e a higiéniai előírásoknak. Akár természetes vízről van szó, akár uszodáról, vagy élményfürdőről.

Előírás a medencébe menés előtt a zuhanyozás., azért hogy ne vigyünk be semmiféle fertőzést a vízbe. Néhány ember nem veszi figyelembe a strand területén lévő feliratokat, képeket, hogy zuhanyozzon le mielőtt bemegy a medencébe.Akár az is előfordulhat, hogy a mosdó használata után nem mos kezet, vagy akár le sem zuhanyozik. Szerencsére ma már egyre tudatosabbak az emberek, és már csak ritkán fordulhat elő ilyen eset. Fontos, ha fürdés után kijövünk a medencéből, mindig zuhanyozzunk le, ne sajnáljuk magunktól azt a néhány percet.

Milyen veszélyek leselkedhetnek ránk a strandon?

A napégés, napszúrás megelőzhető, ha árnyékben, vagy fedett medencében pancsolunk.

Fülfájás is kialakulhat, ha érzékeny a fülünk. Ha erre érzékenyek vagyunk, érdemes úszósapkát felvennünk, hogy ne menjen víz a fülünkbe.

A szem allergiát az uszoda klóros vizére, vagy a szem betegségeket megelőzhetjük, ha az uszoda vizében felvesszük az úszó szemüvegünket.Gyakori a szem szúrása, viszketése a strandolás után. Fennáll a kötőhártya gyulladás lehetősége. Jó ha tudjuk, hogy érdemes megmutatni szemorvosnak. Jó ha tisztázódik, hogy allergiáról van-e szó, vagy egy baktériumos gyulladásról. Mert az utóbbit csak gyógyszerrel lehet kezelni, az orvos utasainak betartásával.

Gombás fertőzés lehetősége is fennállhat. A legtöbb ember a lábgombát a strandon szedi össze. Ez is kezelést igényel.

A fürdés után jó ha levesszük a vizes fürdőruhánkat, és száraz fürdőruhát veszünk át. Ha hajlamosak vagyunk a felfázásra, megfázásra.

A strandolás után néhány nap múlva jelentkezhetnek viszketés, és égő érzés és a nemi szervek környékén. Ez érinthet nőket, férfiakat, gyerekeket is. Akár az egész családot.  Ez is mindenképpen orvosi ellátást igényel. Urológus, nőgyász felkeresése indokolttá válik.

Ezeket a betegségeket néhány napos gyógyszer szedés elmulasztja. Nem érdemes otthon kísérleteznünk, szenvednünk.

Mit szedjünk, amíg eljutunk az orvoshoz?

 

A tünetek enyhítése lehetséges. Bő folyadék fogyasztás szükséges. Kalcium, és cink a viszketést enyhíti. A zsurló, zsálya,, cickafark tea is jótékony hatású  Ne együnk csípőset, mert rosszabbodhatnak a panaszaink.A medveszőlő levél készítmény is enyhítheti a felfázás jellegű panaszokat. Ilyen esetben minél előbb kezdődik meg az orvosi kezelés, annál gyorsabban gyógyulunk.

Gombás fertőzés gyanúja esetén nem ajánlott a masszázs. A masszázs során a gomba szétterjedhet a test bármelyik részére, és így még további panaszt okozhat. Fertőző betegség, láz, gyulladás esetén tilos a masszázs. Természetesen, a gyógyulás után már lehet, ha az orvosi kezelés befejeződött.